Skip to main content

Geld in Indonesië

Betalen in Indonesië

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah en muntgeld van 100, 200, 500 en 1000 rupiah. De wisselkoers op dit moment (september 2018) €1 is ca 13.679 rp.

Pinnen is geen enkel probleem meer in de grote steden in Indonesië. Zorg er wel voor dat je bij je bank hebt ingesteld dat je mag pinnen buiten Europa. Je pasje dient voorzien te zijn van een Master- of Cirruslogo. De beste pinautomaten zijn die van de BNI- of BCA Bank. De maximumbedragen die je kunt pinnen zijn afhankelijk van de pinautomaat, ca 500.000 tot 2.500.000 rp. Tegenwoordig kun je ook een ander bedrag intoetsen.

Het kan handig zijn om vanuit Nederland alvast een voorraadje rupiahs mee te nemen, bestellen kan hier.

Travellercheques inwisselen is vaak een tijdrovende zaak en ook een bedrag aan contanten in dollars meenemen is niet meer nodig. De euro wordt overal geaccepteerd. Tel bij het inwisselen van je euro’s bij moneychangers, ter plekke altijd je geld goed na. Op Bali en sommige andere streken kan het zijn dat men je een verkeerd bedrag voorrekent of je een paar biljetten minder overhandigt dan waar je recht op hebt.

Het betalen met creditcards is, buiten de grote toeristische plaatsen, nauwelijks mogelijk. Bovendien wordt er vaak een commissie van een aantal procenten berekent als je betaalt met de creditcard.

Pinnen buiten de grote(re) steden of in afgelegen gebieden is nog niet mogelijk. Neem daarom altijd voldoende cash mee als je die kant op gaat. Zorg er voor dat je altijd voldoende kleingeld bij je hebt voor onderweg. Wisselgeld is vaak niet voorhanden, vooral niet ‘s morgens vroeg.

Zakgeld

Het is moeilijk om een adviesbedrag te noemen voor persoonlijke uitgaven. Koersstijgingen kunnen ervoor zorgen dat het kostenpatroon verandert en ook individuele bestedingspatronen kunnen onderling nogal verschillen. Het totaalbedrag dat onderweg wordt uitgegeven, zal nooit voor iedereen hetzelfde zijn. Richtlijn is een bedrag van ca € 150 per week voor eten, drinken, fooien, facultatieve excursies, entreegelden (voor zover niet inclusief), kleine souvenirs etc.

Fooien

Buiten West-Europa ziet men een fooi als onderdeel van het salaris. De meeste mensen die tijdens je reis diensten voor je verrichten, zoals chauffeurs, gidsen kofferdragers, kamermeisjes, keukenpersoneel etc. zullen dan ook een fooi van je verwachten en bij het uitblijven hiervan verontwaardigd en gekwetst zijn. Maar natuurlijk is er geen verplichting. Wij raden het volgende aan: Geef een kofferdrager Rp. 2000 per bagagestuk of iets meer bij een erg zware koffer of een grote afstand naar de kamer. Rond de kosten voor een taxi altijd naar boven af, evenals de rekening van je maaltijd. Op de luchthaven dien je voor het dragen van je koffer Rp 5.000 of meer te betalen. Soms staat het bedrag aangegeven. Laat in je hotelkamer ook een bedragje achter voor de roomboy en vergeet ook af en toe niet de man van het zwembad of de tuinman iets te geven. Je kunt voor het hotelpersoneel ook een bedragje in de tipbox stoppen zo die aanwezig is. Voor een gids adviseren we Rp. 70- 90.000 per dag en voor een chauffeur ca Rp. 50- 70.000 per dag.