Banda eilanden

view_from_Hollandia_fort_2Deze kleine, uit historisch oogpunt, fascinerende en schilderachtige eilandengroep van 10 kleine eilanden, de zo genoemde Specerij-eilanden, is de meest uitnodigende reisbestemming in de Molukkenarchipel. Tot op vandaag de dag heb je de eilanden echter nog nagenoeg voor jou alleen! Uniek en hoofdattractie zijn de prachtige snorkellocaties, met indrukwekkende drop-offs en veelkleurige koraaltuinen met ontelbare kleurrijke vissen.

De twee belangrijkste eilanden, Pulai Neira met de hoofdstad Bandaneira en Pulau Banda Besar, het nootmuskaateiland, liggen in een halve cirkel om de Gunung (vulkaan) Api, die 666 m boven zee uitsteekt.

Pulai Ai, Hatta en Neilaka hebben ongerepte hagelwitte 'ansichtkaart' stranden. Pulau Neilaka, naast Pulau Rhun, was in die tijd een belangrijke strategisch punt en is ooit geruild met het toen onbruikbare North American Island, het huidige Manhattan! Het eilandje is zo klein dat je het in enkele minuten rondloopt. Bandaneira, de hoofdstad met een inwonersaantal van ca 6000 mensen, heeft geen of nauwelijks verkeer, een aantal historische huizen, een oude kerk, museum en de forten Nassau en Belgica.

De Banda-eilanden zijn vooral bekend door de VOC, waar Jan Pietersz. Coen, de bevolking in 1621, bijna geheel uitroeide. Overlevenden werden tot slavernij gedwongen op de ruim 70 plantages die werden gesticht door de zo genoemde perkeniers; mensen die zich er blijvend vestigden, in ruil voor het produceren van fixed-priced specerijen voor de VOC. In 1999 overleed de laatste perkenier, dhr. W.van de Broeke. In april en oktober vindt het Kora-Korafestival plaats. Een roeiwedstrijd in lange smalle versierde boten, tussen de eilanden onderling. Een bijzondere belevenis!

Om nooit te vergeten:

  • bezoek Pulau Neira met de hoofdstad Bandaneirakaartje_Bandaeilanden
  • bezoek Pulau Banda Besar
  • snorkelen bij alle Banda-eilanden
  • bezoek Pulau Neilaka en Rhun